Selskapet Filmcamp kan tirsdag motta nye 25 millioner kroner i offentlige tilskudd. Samtidig granskes selskapet av kontrollutvalget i Troms fylkeskommune.

– Filmcamp har en tvilsom dobbeltrolle. Det skal dele ut offentlige midler fra filmfondet til uavhengige filmarbeidere, men bruker selv fondet til å finansiere egen drift, sier lederen for Produsentforeningen i Nord-Norge, Knut Skoglund.

Pressebilder av lokaler og Kjetil Jensberg, daglig leder ved
Pressebilder av lokaler og Kjetil Jensberg, daglig leder ved (Foto: Film Camp as)
– Dette er ikke sant. Vi forvalter pengene og rapporterer slik myndighetene krever. Skoglund har misforstått og ikke satt seg inn i saken. Vi investerer i filmprosjekter for å styrke nordnorsk filmproduksjon, sier direktør Kjetil Jensberg i Filmcamp.

Siden oppstarten i 2005 har Filmcamp mottatt vel 90 millioner kroner i offentlige midler.

Fra forsvar til filmflopp?

Filmcamp holder til i en nedlagt forsvarsleir i den lille bygda Øverbygd hvor de produserer film. Øverbygd ligger i indre Troms, to timers bilkjøring fra Tromsø.

Det er et regionalt filmfond og selskap som både kan investere i filmproduksjoner og gi tilskudd til filmprodusenter, en såkalt «regional fonds- og infrastrukturbedrift». Filmcamp var i 2014 co-produsent på floppen «Permafrost», som solgte 1380 kinobilletter, og bidro dessuten til Nils Gaups film «Glassdukkene» og flere andre produksjoner.

Skoglund har gått igjennom de regionale filmfondsmidlene han mener Filmcamp skulle delt ut til uavhengige filmarbeidere. Han sier Filmcamp siden 2007 har brukt 12 millioner av 32 millioner kroner på egen drift, penger han mener burde gått til uavhengige produsenter.

– Det er en tilsnikelse å bruke offentlige fondsmidler slik. Den nordnorske filmbransjen er liten, så for oss er dette mye penger, sier han.

Daglig leder i Nordnorsk filmsenter, Tor Vadseth, er prinsipielt enig med Skoglund.

– Det er en uheldig kobling at Filmcamp deler ut penger, samtidig som det har egen infrastruktur det selv putter pengene i, sier Vadseth.

Vil ha nytt filmfond

Selskapet har også mottatt 30 millioner kroner i «samproduksjonsmidler» fra RDA-fondet. Tirsdag skal Fylkesrådet i Troms fylkeskommune avgjøre om dets eget selskap Filmcamp skal få nye 25 millioner kroner i RDA-midler. Skoglund og Vadseth mener filmpengene i stedet bør gå til et felles nordnorsk filmfond.

– Penger til Filmcamp går til å lønne et fordyrende filmbyråkrati vi filmarbeidere ikke har bruk for, sier Skoglund.

– Et slikt fond må ha like betingelser for hele landsdelen og kan følgelig ikke knyttes opp mot en infrastruktur som Filmcamp, sier Vadseth.

– Vi har redegjort for Skoglunds håpløse påstander i flere år overfor departementet og våre eiere. Beskyldningene er tilbakevist, sier Jensberg i Filmcamp.

– Vi følger dagens regler, lyser ut pengene slik vi skal og bruker ikke penger til egen drift, men til å investere i filmprosjekter, understreker han.

Gransker selskapet

Skoglunds bekymringsmelding om Filmcamp til Økokrim ble henlagt av Kulturdepartementet, politiet og statsadvokaten tidligere i år. Departementet skriver at selskapet en gang har betalt tilbake midler det ikke kunne gjøre rede for, og at det er opp til eierne av selskapet å undersøke om det har foregått noe straffbart.

Kontrollutvalget i Troms fylkeskommune vedtok i februar 2013 å utføre en selskapskontroll av Filmcamp for å kartlegge «selskapets forvaltning av offentlige midler».

– Vi fikk opplysninger om at fondsmidler var brukt på drift og ville sjekke ut disse påstandene, sier leder for kontrollutvalget, John Karlsen (Frp).

– Kontrollen er fortsatt ikke ferdig og blir offentlig utpå nyåret, opplyser juridisk rådgiver Audun Haugan i K-sekretariatet, som utfører granskningen.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.